Isolerskum

Hur mycket isolerskum finns det i en flaska? Svårt att säga. Den 13:nde februari 1999 tog Mike och jag reda på det.

Skummet bildas när de två vätskorna i flaskan blandas. Den kemiska reaktionen mellan vätskorna frigör gas in i den framträngande stelnande massan. Isolerskum är en egendomlig produkt, i mitt tycke mera en leksak än någon av de andra kemikalierna som återfinns i hemmets fixarhörna. Jag har en del erfarenhet av en äldre produkt, tvåkomponents isolerskum, som säljs i små flaskor som gummikitt. Tvåkomponents isolerskummet är mindre praktiskt men mycket billigare per kubiktum skum.

Isolerskummet vi använde var Touch 'n Foam i 20 oz flaska (ca 570 g). Jag skissade grovt upp konturen av en kropp på en pappskiva och började fylla i kroppen med isolerskum. Skummet kommer ut i formen av en orm, ungefär lika grovt som en trädgårdsslang. Det utvidgas snabbt till att bli lika grovt som en brandslang och fortsätter efter det att långsamt utvidgas ytterligare i 30 minuter. Flaskorna är inte billiga, och om man bara trycker ut lite skum så kommer det att stelna vid munstycket och göra så att man inte kan använda flaskan mera, så använd den inte alls innan du är redo för att använda upp hela flaskan.

En annan sak är att innan skummet stelnat helt så fastnar det fast jättehårt vid alla ytor så kom ihåg att alltid använda handskar. Vidare så ska man inte kladda på det på huvud eller ansikte för att göra horn åt sig eller kanske en rolig näsa.
När Mark kommer tillbaka från sjukhuset ska vi utfärda ett officiellt meddelande och varna om detta. Min lilla figur fylldes ut bra med isolerskum. Jag gjorde bålen för lång, men den såg definitivt mänsklig ut. Jag hoppades att skummet skulle expandera tillräckligt för att ge figuren ett realistiskt djup, men skummet gjorde mig besviken. Efter 30 minuter hade jag en färdig "Flata Mannen". Han var 5'6" lång (ca 170 cm) , och hade ungefär en 22" midja (ca 56 cm). Han vägde mindre än abonnentdelen i telefonkatalogen. Kanske det skulle ha varit ett bättre sätt att illustrera totala mängden expanderat skum om man fyllt ett akvarium med det, men jag var rädd att skumet skulle SöNDRA glaset i sin obevekliga expansion. Tror du mig inte? Fråga Wagner.

Flata Mannen stannade i min lägenhet i några dagar innan jag började STöRA mig på honom. Jag blev trött på hans tomma blick och avundsjuk på hans perfekta hållning. Fast jag t.o.m. målade honom festligt rött hjälpte det inte! Innan veckan tog slut begravde jag honom i en grund grav vid grundskolan. Flata Mannen kommer med all säkerhet att aldrig störa någon igen.

1999 Cockeyed.com
Hem | Hur mycket finns det inuti andra saker? | skriv till Rob@Cockeyed.com | Senast uppdaterat Maj, 1999