Blod


Hur mycket blod finns det i en människa? Svårt att säga. Tills nu. Jag sökte fram det på internet. Jag vet att det inte är lika exakt eller informativt som en riktig åderlåtning skulle ha varit, men det var det bästa jag kunde åstadkomma inom USA:s gränser. Jag konsulterade också min far, en pensionerad kriminalare och pumpade honom på detaljer. Det visade sig att han hade utfört ett liknande experiment för årtionden sedan i Butte County, California. Han försäkrade mig om att det fanns en enkel tumregel för att uppskatta mängden blod i en människa. Han hade inte formeln ifråga tillgänglig just då så jag tog hans ord för att 6 liter är ungefär rätt för en vuxen man.

På Mors Dag, 1999, åkte jag till mina föräldrars hus väl förberedd: en gallon (ca 4 l) med "Konstgjord lönnsirap för pannkakor" och en halv gallon (ca 2 l) "Hyacint bålmix". Bägge är majs-sirap baserade. Hyacinten är en växt som omnämns i den klassiska mytologin. Den sägs ska ha uppstått ur Hyacinthus spillda blod. Efter att ha ätit frukost med mamma så åkte vi ut och försökte hitta en övergiven plats som vi kunde kladda ner riktigt ordentligt. Jag funderade på nåt affärscentrum men mamma hade ett förslag: "Kanske du borde göra det i en återvändsgränd nånstans ute på gatan."

Jane och Sue hoppade i bilen och vi började köra runt och söka efter en avsides belägen "olycksplats". Vi fastnade för ett varuhuskomplex i närheten. Jane tog en cigg medan Sue och jag tog på oss handskarna. Vi blandade ihop bålmixen och pannkakssirapen i en hink. Det var så utsökt gott att jag hade svårt att hålla mina fingrar från den söta, söta såsen! Jag gick vidare till att hälla ut det i en liten sjö på asfalten. BLOD! BLOD! AAAAAHHHHHHH!
Det blev bara en pytteliten pöl med blod. Lite snöpligt. Tänk om någon av oss skulle ha gett sitt liv för denna ynkliga uppvisning? Vi blev plötsligt glada att vi inte hade gjort det! Speciellt Jane som hade förlorat när vi singlade slant om det.
Jag uppskattar att fläckens yta var ungefär 21 kvadratfot..

Blodet kröp och vi sov. Efter ungefär 10 minuter insåg vi att det här kunde ta hela dagen så vi började sprida ut det med händerna.


När vi var färdiga visade Sue mig hur man tog handskarna av sig som en riktig labbråtta. Vi simulerade hur en människas blod skulle spridas över mark som inte sög upp den. 111 tum (ca 2.8 m) på det bredaste stället. Jag uppskattade att den blodiga ytan var 36 kvadratfot. Det är ungefär lika mycket som skuggan av en Honda. Det finns mycket blod i en människa men inte en otäck, jättestor sjö. Bara en liten röd pool. Det var jätteroligt att ha med Sue och Jane, de lät mig köra med dem och de kom med konstruktiva ideer. Jag insåg på söndagen att min familj var förmodligen världens minst lättskrämda.


1999 Cockeyed.com
Hem | Hur mycket finns det inuti andra saker? | skriv till Rob@Cockeyed.com | Senast uppdaterat Maj, 1999