Isolatieschuim

Hoeveel isolatieschuim zit er in een bus? Dat is moeilijk voor te stellen. 13 Februari 1999 zochten Mike en ik het uit. Het schuim wordt gevormd doordat 2 vloeistoffen in de bus worden samengevoegd. De chemische reaktie tussen deze 2 vloeistoffen zorgt ervoor dat er gas in de hardwordende massa terechtkomt. Isolatieschuim is een opmerkelijk product, eigenlijk meer een soort speelgoed naar mijn mening, dan enig andere chemicalie die verkocht wordt bij de doe-het-zelfwinkel. Ik had wat ervaring met een ouder product, namelijk het 2-componentenschuim, dat verkocht werd in kleine busjes zoals rubbercement. Het 2-componentenisolatieschuim is minder handig in gebruik, maar wel veel goedkoper per kubieke centimeter eindproduct.

Het schuim dat wij gebruikten was "touch 'n faam" dat in een 20 ounce (560 gram) busje zat. Ik maakte op een groot stuk karton een ruwe omlijning van een lichaam, en begon het lichaam in te vullen met isolatieschuim. Het schuim kwam er uit als een lange slang, ongeveer zo breed als een tuinslang, maar al gauw werd de slang zo breed als een brandweerslang. Hierna bleef het schuim ongeveer een half uur langzaam uitzetten en uitharden. De bussen zijn niet echt goedkoop en als je ook maar een klein beetje gebruikt zal het hardwordende schuim dat achterblijft in de spuitopening er voor zorgen dat dezelfde bus niet nogmaals te gebruiken is.
Conclusie die je hier uit kunt trekken is dat je altijd goed van te voren moet weten wat je wilt gaan doen, want je krijgt maar een kans. Ook is het zo dat het schuim zich zo goed als overal aan hecht, dus draag altijd handschoenen. Dus maak niet voor de gein wat duivelhoorntjes of een valse neus. Als Mark terug komt van het ziekenhuis gaan we wat postbus 51 spotjes hierover maken.
Mijn mannetje vulde zichzelf redelijk goed in de vorm die ik van tevoren had getekend. Ik had de romp iets te lang gemaakt, maar het was duidelijk mens-gevormd. Ik had gehoopt dat het schuim zich zodanig uit zou zetten dat het figuur een realistische diepte zou hebben maar het schuim was niet geschikt genoeg voor deze taak. In 30 minuten had ik Plat-man. Hij was 168 cm. hoog en had een middelomtrek van 56 cm. Hij woog minder dan een telefoonboek. Misschien dat het vullen van een aquarium een beter idee had gegeven van het volume dat er uit een busje komt, maar ik was bang dat het schuim bij het uitzetten zo'n kracht zou laten zien dat het glas uiteindelijk zou BREKEN! Geloof je me niet? Vraag maar aan Wagner.

Plat-man hing een paar dagen rond in mijn appartement voordat hij me ging IRRITEREN. Zijn blik op oneindig irriteerde me, en zijn perfecte postuur maakte me jaloers. Zelfs een mooi feestelijk rood kleurtje hielp niet! Voor het eind van de week begroef ik hem in een ondiep graf bij de basisschool. Plat-man zal echt nooit meer iemand kunnen lastigvallen.

1999 Cockeyed.com | Laatst geupdate op mei 13, 1999 | Dutch Translation by Niels Royers

Home | Hoeveel zit er in andere dingen?

email Rob@Cockeyed.com